sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Vivre pour manger

Bonsoir!

Yleensä ihmiset syövät elääkseen, mutta ranskalaisilla on tapana elää syödäkseen. Ruoka, sen valmistus ja yhdessä syöminen ovat kaikki täällä tosi tärkeitä. Tässä 8½ kuukauden aikana on paikallinen ruokakulttuuri tullut jo niin tutuksi, että kirjoitanpa siitä nyt tännekin. En ole oikein kunnostautunut näiden ruokakuvien ottamisen suhteen, mutta laitetaan nyt sitten niitä eniten ruokaan liittyviä kuvia :D

2014-03-01 09.54.36 2014-02-25 09.29.35
viikonloppu - arkiaamu

Toisin kuin Suomessa, Ranskassa aamu alkaa useimmiten makealla, eikä niin kauhean terveellisellä, aamupalalla. Arkiaamulle tyypillistä on esim. leipä hillolla, hunajalla tai nutellalla. Meillä syödään viikonloppuaamuisin croissanteja ja chocolatineja, mutta näin ei tosin ole kaikissa perheissä. Lounas syödään puolilta päivin. Illallinen syödään paljon myöhemmin kuin Suomessa, meillä arkisin 19.30-20.30, viikonloppuisin yhdeksän jälkeen. Ilman ruokaa ei ole pakko selviytyä koko lounaan ja illallisen väliä, vaan koulun jälkeen voi syödä jotain välipalaa, kuten keksejä tai suklaata.

Suomessa olen tottunut siihen, että kukin syö ruokansa milloin haluaa ja siihen menee kymmenestä viiteentoista minuuttia. Tänne tultaessa muutos olikin melkoinen. Ruoka syödään aina yhdessä koko perheen kanssa (paitsi aamupala ja lounas arkisin) eikä syödessä pidetä kiirettä. Ennen ruokailua voidaan syödä aperitiivi. Ei tosin joka kerta, vaan yleensä viikonloppuisin ja jos on vieraita tai jokin juhla. Aperitiivinä syödään jotain pientä suolaista, kuten suolapähkinöitä, sipsejä, oliiveja, katkarapuja jne.

2014-05-14 12.19.54
Kreppiravintolassa
Varsinainen ruokailu aloitetaan alkupalalla. Se voi olla keittoa, salaattia, pateeta, retiisejä, suolakurkkuja, avokadoja, ostereita, melkein mitä vaan. Sen jälkeen syödään pääruoka, joka sekin voi olla mitä vaan maan ja taivaan väliltä. Tavallisen kanan ja kalan lisäksi olen syönyt ainakin jänistä, ankkaa, vasikan sydäntä, härän kieltä, jonkun elikon munuaisia ja vaikka mitä. Sammakonreisiä ja aivoja en ole onneksi joutunut syömään, vaikka niitäkin olen kyllä nähnyt kaupan pakastealtaassa. Hostäitini on kuitenkin aina varautunut siihen, etten näistä erikoisemmista ruuista tykkää ja tehnyt lisäksi jotain "tavallista" ruokaa. Lisukkeena voi olla pastaa, riisiä, harvoin perunoita ja tosi usein kuskusia.

2014-05-14 12.50.15
Crêpe au nutella
Pääruokaa seuraa juusto, joka todellakin on täällä yksi aterian ruokalajeista. Eikä sitä syödä vain viikonloppuisin, vaan joka aterialla. Juuston kanssa syödään yleensä vihreää salaattia ja patonkia. Viimeisenä tulee sitten jälkiruoka. Arkisin se on yleensä vanukas tai hedelmä, juhlissa ja viikonloppuisin jotain hienompaa. Ruokajuoma ei suikaan ole maito vaan vesi, ja halukkaat juovat viiniä. Patonkiakaan ei saa unohtaa! Ranskalaiset ovat patongin suurkuluttajia, ja joka päivä haetaan tuoretta patonkin leipomosta. Eikä ole yhtään epätavallista kävellä patonki kainalossa kadulla, päinvastoin. Sitä sitten syödään joka aterialla niin alku- kuin pääruuan ja juuston kanssa.

Arki-iltaisin meillä kuluu ruokailuun noin tunti. Sunnuntaiateriaa ollaan parhaimmillaan syöty viisi tuntia ja jouluateriaan meni ennätykselliset seitsemän tuntia. Syödessä keskustellaan ja ainakin meillä katsotaan telkkaria samaan aikaan. Kaikki perheet eivät tietenkään ole samanlaisia ja erot perheiden välillä voivat olla hyvinkin suuria. Mutta näin meillä, toivottavasti nyt edes jotenkin aukesi tämä ranskalaisen ruokakulttuurin maailma :D

À bientôt!

8 kommenttia:

  1. Kieltämättä kävi mielessä, että kannattaako tätä postausta katsoa ollenkaan, kun on taas nälkä, vaikka justiin iltapalaa söinkin :D Kiva postaus, mutta jäin miettimään, että onko sun mielestä ranskalainen ruoka yleisesti ottaen hyvää, kun ei oikein tullu tuossa tekstissä esille? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä syödään tosi paljon lihaa ja se on tuottanut vähän vaikeuksia, kun en punaisesta lihasta tykkää. Muuten ruoka on hyvää, ainakin mun hostäidin laittama :) Juuston ystävänä Ranska on mulle suorastaan paratiisi. Ja tuli muuten nälkä tätä kirjoittaessa :D

      Poista
  2. kiitos, kiva postaus! Haluan sanoa että Suomessakin monessa perheessä syödään iltaruoka samaan aikaan ja yhdessä, toki ei niin pitkän kaavan mukaan kuin Ranskassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja eroja löytyy myös täällä päässä perheiden välillä. Hostisä aina muistuttaa, että ei kaikki ranskalaiset syö näin paljon :D

      Poista
  3. Hahaa, teidän ruokailu on kyllä about päinvastainen kuin meidän, oon syönyt täällä ehkä kahdesti juustoa aterialla ja sisäelimiä ei oo kertaakaan näkyny :D ja mikä aamupala...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oli teilläki kerran tuommonen aamupala, sillon halloweenin jälkeen! :D

      Poista
    2. se oli oikeesti ainoo kerta tän vuoden aikana :D

      Poista
    3. ehkä ne vielä yllättää sut

      Poista